This post is also available in: img-2English (Engels)

Introductie

De kans is groot, tenzij wanneer je voortdurend lag te slapen, dat je de term “NFT” de laatste tijd hebt gehoord. Zeker nu bands als Kings of Leon een speciale editie van hun nieuwe album “When You See Yourself” uitbrengen als een NFT, mooi genaamd “NFT Yourself “. Of Alfa Romeo, die zijn nieuwste model, de Alfa Romeo Tonale, ook steeds als NFT levert, waardoor zijn hele opbouw en historiek te volgen is. Of Beeple, een digitale kunstenaar, die net een van zijn werken als een NFT heeft verkocht voor 69 Miljoen dollar !

Maar wat zijn deze NFT’s waar iedereen het over heeft? Laten we eens een kijkje nemen!

Wat zijn NFT’s?

NFT staat voor Non-Fungible Token, en het zijn digitale verzamelobjecten. Deze verzamelobjecten kunnen zowat alles zijn, elk uniek tastbaar of ontastbaar voorwerp, zoals een foto, een tekening, sportkaarten, virtueel vastgoed, een liedje of album, of een skin of zo voor een spel. Ze kunnen winstgevend zijn om te verhandelen, of gewoon nice-to-haves. En misschien, door de uniciteit, kan de nice-to-have op een dag heel wat waard zijn.

Uniek? En digitaal? En waar gaat dit “fungibel” over?

Wanneer we aan digitale activa denken, denken we meestal aan zaken die gemakkelijk kunnen worden gekopieerd of gedupliceerd, wat een ramp is voor kunstenaars en vele andere branches. Je vriend kocht een e-book in PDF-formaat? Kopieer het gewoon en je kunt hetzelfde hebben, precies hetzelfde zelfs. Digitaal en uniciteit lijken niet samen te gaan.

De meeste cryptocurrencies die er momenteel zijn, zijn fungibel, of copieerbaar, wat betekent dat alle eenheden of tokens (bijvoorbeeld een Bitcoin) hetzelfde zijn. Ze hebben dezelfde kenmerken, en dezelfde waarde. De prijs voor een BTC is precies hetzelfde als de prijs voor de andere BTC die je bezit (als je veel geluk hebt 😉 ). Zie het als een zandkorrel, of rijst, of een euromunt.

Niet zo voor niet-fungibele tokens. Ze zijn vergelijkbaar in die zin dat ze een soort cryptocurrency zijn. Op dit moment vooral gemaakt op het smart contract platform Ethereum, maar andere, zoals op de Binance Smart Chain zijn ook mogelijk. Het verschil met andere cryptocurrencies is dat niet-fungible tokens uniek zijn, en niet kunnen worden nagemaakt of gekopieerd. Die PDF die je een paar alinea’s hoger aan het kopiëren was? Die is nu uniek, of beperkt tot het aantal exemplaren waar de schrijver het op heeft gezet. Je kan het weggeven, maar je kan het niet kopiëren. Je houdt het in je cryptowallet, maar als je het aan iemand anders geeft, bezit je het niet meer.

Hoe werken NFT’s?

Hiervoor gaan we even kijken naar NFT’s op de Ethereum blockchain. Er zijn andere opties, maar momenteel worden de meeste NFT’s gemaakt op de Ethereum blockchain.

De Ethereum blockchain is onveranderlijk, het kan niet worden gewijzigd. Dit betekent dat een NFT niet opnieuw kan worden aangemaakt, of gestolen worden door de eigenaar (het wallet adres) te veranderen. Typisch voor de Ethereum blockchain, is dat ze geen toestemming vereisen, iedereen kan een NFT kopen, verkopen of creëren op de blockchain, het moet alleen gevalideerd worden. Omdat de NFT bestaat op de Ethereum blockchain, betekent dit ook dat het zichtbaar is voor iedereen.

Je kunt de NFT’s op een blockchain vergelijken met een gigantische etalage, of een museum dat altijd open is. Je kunt elk kunstwerk bekijken dat op die blockchain is gemaakt, maar het kan slechts toebehoren aan één enkele cryptocurrency wallet op hetzelfde moment, op elk gegeven moment. Dat betekent dat slechts één persoon eigenaar kan zijn van dat kunstwerk.

img-3
The first 5000 days – Beeple

Er zijn nog enkele andere kenmerken van NFT’s die goed zijn om te weten:

  • Verifieerbaar: Omdat elke transactie van een NFT wordt opgeslagen in de blockchain, die onveranderlijk is, zijn de historische eigendomsgegevens van een NFT voor altijd opgeslagen en beschikbaar. Dit betekent dat elk digitaal kunstwerk altijd kan worden getraceerd naar het origineel, zonder de noodzaak van verificaties door derden.
  • Effectief echt eigendom: Als u een e-book koopt op Kindle, of een liedje op iTunes, kunt u er naar luisteren of het lezen zoveel u wilt, maar u kunt het nooit echt “bezitten”. Dit is niet het geval voor NFT’s, want de eigenaar is de crypto-portemonnee waar het staat, en het kan daar niet uit verwijderd worden, tenzij door de eigenaar van de crypto-portemonnee.
  • Onvernietigbaar: Aangezien NFT’s worden opgeslagen op de blockchain, die onveranderlijk is, kan uw NFT niet worden verwijderd, gekopieerd, vernietigd of gestolen. Wanneer je het krijgt of aankoopt, bezit je het, en daar blijft het. Het is van jou totdat je het verkoopt.
  • Ondeelbaar: In tegenstelling tot Bitcoin, dat verder verdeeld wordt in Satoshis, is een NFT de kleinste denominatie, en kan niet meer verdeeld worden. Ze zijn een geheel zoals ze zijn.

Doen NFT’s er eigenlijk wel toe?

NFT’s veroorzaken momenteel een revolutie in de game- en collectibles-industrie, en er worden enorme bedragen aan uitgegeven (174 miljoen dollar), en meer types en industrieën zullen volgen. Voor de eerste keer in de geschiedenis van digitaal gamen en verzamelen, is het mogelijk om daadwerkelijk iets te bezitten, een digitaal actief te bezitten, in de vorm van een NFT. U kunt de onveranderlijke eigenaar worden van een Crypto BnBBunny , of een collectors card , of u kunt een skin maken voor een spel, er de enige rechtmatige eigenaar van zijn, en het zo dikwijls, of zo weinig verkopen als u wil, voor het bedrag dat je zelf kiest!

img-4
Dit is mijn persoonlijke BNB Bunnie…

NFT’s gaat inderdaad niet alleen over kopen, maar ook over creëren. Kunstenaars kunnen hun digitale kunst direct verkopen op een wereldwijde schaal, zonder gebruik te maken van veilinghuizen, galerijen of agentschappen die meer winst uit de verkoop halen dan de kunstenaar mag houden. Hetzelfde geldt voor royalties, die kunnen worden getraceerd in de slimme contracten waarop NFT’s zijn gebaseerd.

En vooral dat is een van de manieren waarop NFT’s van belang zijn. Ze zijn een implementatie van de Smart Contracts die beschikbaar zijn gekomen dankzij de nieuwere cryptocurrencies, zoals Ethereum. En de ongelooflijk vele mogelijkheden van deze Smart Contracts moeten nog worden verkend!

Dus, moet ik dan NFT’s kopen?

Ja, dat kan je doen. Ik kocht me een BnBBunny, gewoon voor de lol! Ik heb er 0,10€ voor betaald. Misschien zal mijn nft-konijn 10.000.000€ waard zijn in 10 jaar, of zelfs in 10 dagen! Maar de kans is groot dat het nog minder dan 0,10€ waard zal zijn.

Dat is de gok met NFT’s. Het is net als bij het kopen van kunst, verzamelkaarten, altcoins, of aandelen van een bedrijf, er komt een deel geluk bij kijken. Wat onderzoek doen, goed geïnformeerd zijn kan je helpen meer geluk te hebben (of beter gezegd, een deel van de geluksfactor te verminderen door kennis).

Een andere manier om de geluksfactor te verminderen is door het spelen op aantallen. Als je honderden en honderden NFT’s koopt, neemt de kans toe dat er een gouden winnaar tussen zit.

Maar bovenal, je moet mijn NFT’s kopen! Ik ben begonnen met een deel van mijn fotowerk in NFT-vorm op de blockchain te zetten. Ik zal je daar in een toekomstige post meer over vertellen!

Conclusie

Dit artikel probeert een antwoord te geven op een aantal vragen die mensen hebben over NFT’s, en is zeker NIET bedoeld als investerings- of financieel advies.

Maar ik hoop zeker dat het artikel je interesse heeft gewekt, en je heeft doen inzien dat NFT’s en blockchain in het algemeen een ding van de toekomst zijn, en hier zijn om te blijven!

En nu we het toch over NFT’s en de toekomst hebben, blijf luisteren, want in een van mijn volgende posts zal ik dieper ingaan op hoe fotografen en andere artiesten NFT’s kunnen gebruiken!

Share via
Copy link