This post is also available in: img-2English (Engels)

Januari, een donkere koude maand, met weinig kans om buiten foto’s te nemen, zeker geen landschapsfoto’s. Ok, je kan misschien hier of daar eens geluk hebben, wanneer er een dagje sneeuw is tussen de grijze regenachtige dagen. Maar zeker in België zijn de meeste dagen gewoon koud, donker, nat en grijs. Tenminste, dat is wat je zou denken! Inderdaad, het was koud. Ja, er waren grijze dagen. En ik weet het, we hadden sneeuw, maar het duurde maar een paar uren of zo, de sneeuw was al gesmolten nog voor hij er goed en wel lag. Maar wauw, was de sneeuw mooi! En wauw, waren er mooie zonsopgangen deze maand! En ik heb er zelfs een paar van kunnen vastleggen ook! En, ben je nieuwsgierig geworden om te zien welke het meest geappreciëerd werden in januari, de zonsopgangen of de sneeuwlandschappen? Wel, lees verder om het te weten te komen!

Beste Instagram foto van Januari 2019

Aangezien de trip van Rijkevorsel naar Brussel niet altijd het makkelijkst of het snelst is, probeer ik zoveel ik kan van thuis uit te werken. Het bespaart me een kleine 4 uren aan reistijd, en ik ben over’t algemeen het productiefste wanneer ik vanuit de rust van thuis kan werken. En het belangrijkste van alles, ik kan mijn dochter naar school brengen! Dat specifieke voordeel van thuiswerken is eigenlijk een dubbel voordeel, want het laat me niet alleen toe om wat extra tijd met mijn dochter door te brengen, maar het laat me ook toe om het licht s’morgens vroeg de dag in te zien sijpelen over het water van de vaart. En hoewel het soms amper zichtbaar is door de wolken, het resulteert dikwijls in best mooie foto’s! Soms van de dramatische kleurrijke lucht, soms van het spooky effect van de mist en de grijze lucht boven het water. En in januari had ik geluk, want ik had enkele sneeuw wandelingen, en een paar indrukwekkende luchten, zoals deze. Meestal neem ik mijn camera niet mee wanneer ik mijn dochter naar school breng. Meestal is dat omdat ik me nog vastgrijp aan de rand van mijn koffietas zoals een stervende in de woestijn aan de laatste druppel water in zijn fles. Dus wanneer ze roept ‘papa, ik ga weeral te laat zijn op school!!!’, grijp ik gewoon snel mijn jas, en haast ik me achter haar aan de deur uit. En het volgende stukje is, dat we allebei verbaasd zijn door de schoonheid van de lucht. Dus wat we dan doen is de straat oversteken naar de waterkant, en snel enkele foto’s nemen met de iPhone, snel naar school lopen om toch nog op tijd te zijn, bedenkend dat ik daarna snel terug naar huis ga om het fotomateriaal te nemene en een paar ‘echte’ foto’s te nemen. Om dan, wanneer ik terug aan het water passeer, tot de vaststelling te komen dat de wonderlijke lucht al teruggekeerd is naar zijn normale alledaagse schoonheid. Nog altijd niet slecht, helemaal niet, maar niet waar ik naar op zoek was. Gelukkig had ik al een paar foto’s genomen met de iPhone! Op het gebied van techniek en nabewerking is hier hetzelfde gebeurd als meestal. De foto is gemaakt in de HDR modus van Procamera, en ik heb het lichtste stuk van het beeld gebruikt voor de lichtmetering, en daarmee de rest een beetje onderbelicht. Dit maakt dat de kleuren direct al een stuk meer saturatie hebben. Gecombineerd met spelen met de witbalans (je kan dit zien aan de sneeuw in de linker benedenhoek), geeft dit een best kleurrijk en indrukwekkend beeld. Dan even door Lightroom gehaald, en de saturatie wat omhoog getrokken (je kan nooit genoeg saturatie hebben! Ok, valt misschien over te discutieren… ), samen met de schaduwen, welke een beetje opgelicht zijn.

Beste 500px foto van Januari 2019

Het verhaal achter deze foto is eigenlijk vrij gelijklopend met het verhaal achter de Instagram foto van deze maand. Dit is er terug eentje van tijdens het dochter-naar-school-wandel-moment. De foto is alleen genomen op een andere dag, net een beetje een ander tijdstip, en een andere plaats. Eigenlijk slechts een paar tientallen meters voor de plaats waar de andere foto genomen was. Net als het verhaal gelijklopend was, is het technieksgewijs allemaal wat gelijklopend. Genomen met de ihone 8 Plus en Procamera, op HDR, en de saturatie en schaduwen wat omhoog getrokken.
Golden riverside sunrise  by Bjorn Beheydt on 500px.com

Beste EyeEm foto van Januari 2019

Zoals te verwachten was, de foto van de maand op Instagram ging ook hoge toppen scheren op sommige andere sociale media. En inderdaad, hij was ook de meest gelikete foto op 500px. Aangezien ik het hele verhaal achter deze foto al verteld heb, deel ik hier even de onbewerkte foto zoals hij recht uit de (iPhone-)camera gekom is!
img-4

Beste stockfoto van Januari 2019

This months best selling stock photo is already an old one. It was taken a few years ago, while waiting for our clients with whom we were having a photoshoot inside the beguinage of Hoogstraten. Since we can almost never stop taking pictures, and you have to do what you do best, we took some pictures while waiting. Deze foto is reeds verschillende jaren te koop op verschillende agentschappen, en hoewel hij zowel op Fotolia/Adobe Stock als op Shutterstock geregeld verkoopt, gaat hij toch opvallend beter over de toonbank via Shutterstock. Over het technische aspect van deze foto kan ik niet zo heel veel meer vertellen, omdat het eigenlijk al vrij lang geleden is. Ik weet wel vrij zeker dat de foto met ons Canon materiaal genomen is (Dus 5D MkI of MkII, of 1D MkIII), en dat de nabewerking slechts onze standaard importeersetting en witbalanscorrectie in Lightroom was.
Beguinage of Hoogstraten, Belgium
Begijnhof van Hoogstraten, België https://www.shutterstock.com/nl/image-photo/beguinage-hoogstraten-belgium-382057723
Alle foto’s uit deze post (en uit vele van mijn andere) zijn te koop via stock agencies, of kunnen afgedrukt gekocht worden via onze Smugmug page. In geval van specifieke vragen of opmerkingen mag je mij steeds contacteren. Overweeg je om je fotografisch werk ook te verkopen via stock agentschappen? Gebruik dan de doorverwijslinks om je in te schrijven, en steun ons op die manier! Je kan ze vinden op deze pagina: De Stock Photography page.
9 Shares
Share via
Copy link