This post is also available in: img-2English (Engels)

Top foto van februari op Instagram

Ik woon in een prachtig klein dorpje in het stille stuk van de stille Kempen in Vlaanderen, en in het mooie en rustige deel van van dat dorpje, loopt een kanaal. En toevallig wonen wij net langs dat kanaal. Dus, wanneer ik uit het raam kijk, kan ik het kanaal het kanaal in al zijn schoonheid bewonderen. Op die manier is het dan ook niet moeilijk om te zien of er een mooie zonsopgang of zonsondergang is, en snel de camera van de kast te plukken en een paar foto’s te gaan maken. En zo ook deze foto. De laatste tijd gebruik ik onze Fujifilm camera’s meer en meer, maar deze foto is al wat ouder, en ik denk dat ik gewoon niet in de mood was om een Canon EOS 5D of een van de Fujifilms, want dit is er eentje met de iPhone 6 met Procamera.
Op het gebied van post-processing is het een beetje een mix. Wanneer ik Procamera gebruik, gebruik ik het meestal in de HDR modus (voor gewone foto’s gebruik ik meestal de foto-app van iOS zelf), en bewaar ik de foto in normal HDR en dramatic HDR. 9 kansen op 10 gebruik ik dan de dramatic HDR foto om mee te werken, en daarin pomp ik dan de saturatie nog wat omhoog. En soms ook, zoals in dit geval, een beetje oplichten van de schaduwen. Het is altijd een beetje een evenwicht tussen een stevig contrast, of het tonen van details.

Top foto in februari op 500px

Het is grappig, hoe verschillend de reacties op dezelfde foto’s soms kunnen zijn op de verschillende media, zoals Instagram en 500px. Vorige maand waren de top foto’s op beiden dezelfde, maar meer wel dan niet zie ik dat een foto die het goed doet op 500px, het niet noodzakelijk goed doet op Instagram. Nu, het is natuurlijk een heel ander doelpubliek dat op beide media zit.
Maar iets meer over de foto zelf… Ik heb deze foto gemaakt onderweg naar huist van het station. Terwijl ik over de kleine landweggetjes tussen de Kempische velden reed, zag ik een veelbelovende lucht in mijn achteruitkijkspiegel. Dus ik parkeerde de wagen langs de kant van de weg, en nam mijn trouwe, altijd volgende Fujifilm X-M1 met de XF 35 f1.4, en trok een mooie serie foto’s van de zonsondergang en de kleurrijke hemel over de velden.
Maar net toen ik terug in de auto wilde stappen, zag ik dat die prachtige lucht een even prachtige weerspiegeling had op het dak van de wagen… Dus voordat ik de camera terug weg stak, snel nog een laatste foto getrokken, en dat was deze. Ik durf wedden dat je dacht dat de weerspiegeling op een wateroppervlak was, zoals een plas, of een vijver of dergelijke, niet? Nope, gewoon het dak van de auto.
En dat brengt me dan ook ineens bij het post-processen van deze foto.
Zoals meestal, heb ik de saturatie een beetje bijgeschroefd, maar slechts een klein beetje. Want, op mijn Fujifilm camera’s, zet ik de Dynamic Range optie altijd op het maximum, en Jpeg conversie op Fuju Velvia. Het was mijn favoriete film vroeger in het analoge tijdperk, en het is mijn favoriete setting nu in het digitale tijdperk.
Maar het meest belangrijke deel van de post-processing van deze foto, was het verwijderen van de antenne van de wagen 🙂

Reflected sunrise by Bjorn Beheydt on 500px.com

11 Shares
Share via
Copy link