This post is also available in: English (Engels)

Het is al even geleden… Meer specifiek, het is al 4 maanden geleden dat ik een “Beste foto’s van de maand” post geschreven had. En nog langer geleden dat ik er een in het Nederlands vertaald had. Ik weet het. Schuldig. Maar ter mijner verdediging, ik heb een hele hoop excuses! Maar uiteindelijk is het enige correcte het feit dat ik het gewoon niet gedaan heb. En dat terwijl iedereen er zo erg op zat te wachten! Of ook niet. In elk geval, als goedmaker presenteer ik jullie, de Beste foto’s van 2018! En de belofte dat ik de “Beste foto’s van de maand” posts terug opstart. En nog vele andere blogposts ook.

Omdat het een Beste van het Jaar post is, en niet gewoon een normale maandelijkse post, heb ik beslist om er een paar extra foto’s bij te steken. Zeker nu ik ook meer ga schrijven over onze stookfotografie, heb ik er ook de best verkopende foto van 2018 aan toegevoegd.

Beste Instagram foto van 2018

De meest geapprecieerde foto op Instagram in 2018 was niet echt een grote verrassing, de foto kreeg sowieso al veel positieve reacties en likes op alle sociale en andere media. En ik moet toegeven dat ik deze foto ook een hele tijd als achtergrond op mijn schermen heb staan gehad. En verschillende mensen hebben me toen gevraagd of ze dat ook mochten doen. Een fijn compliment vind ik 😉

Als je meer wil leze over deze foto kan je de informatie vinden in de originele post: Top image of April 2018

Berste 500px foto van 2018

olgende is de beste foto van 2018 op 500px. Ook hier weer geen grote verrassing. Opnieuw een hele mooie foto, die ik met veel plezier genomen heb, en waar ik ook achteraf nog met veel meer plezier naar gekeken heb, ook op de achtergrond van mijn scherm. Deze zat ook in de competitie voor de eerste plaats op Instagram, maar heeft het op het nippertje niet gehaald.

De winnende foto heeft de meeste van zijn stemmen gekregen na de maand waarin hij gepost was. Daardoor is hij niet in een maandelijkse post verschenen. Dus, laat me iets meer vertellen hierover.

Zoals de laatste maanden meestal het geval is, neem ik mijn “echte” fotomateriaal niet mee wanneer ik naar kantoor in Brussel ga. En deze dag was daarop geen uitzondering. Dus daar rijd je dan, langs de veldweggetjes van de Stille Kempen, rond half zes. En ondertussen wordt daar de meest prachtige zonsopgang boven de vredige boerevelden voor mij uitgespreid. Dus wat doe je dan?

Inderdaad, we halen die trouwe iPhone 8 Plus boven, met de Procamera app in aanslag.

Er is niet zo veel gebeurd qua nabewerking. Enkel het gewoonlijke, de foto is genomen in HDR, en de schaduwen zijn wat opgelicht. Normaal durf ik me nogal laten gaan met de saturatie slider, maar de kleuren in deze foto waren al zo mooi en vol dat ik de saturatie maar lichtjes aangepast hebt.

All seasons on one road by Bjorn Beheydt on 500px.com

Beste EyeEm foto van 2018

Tot nu toe hebben deze posts het altijd gehad over de foto’s die het meest appreciatie mochten ontvangen op mijn sociale media. Aangezien we meer en meer terug naar stockfotografie toe gaan, zal ik ook meer stookfotografie-gerelateerde toppers posten. Zoals deze.

Dit was de best verkopende foto op EyeEm van het afgelopen jaar. Verrast? Misschien wel, misschien niet. De foto is heel simpel, en straalt rust en stilte uit. Hij biedt ook heel erg veel ruimte om tekst toe te voegen bovenaan, wat, afhankelijk van het bedoelde gebruik van de foto, en heel groot voordeel is.

The making of? Hetzelfde verhaal als meestal, onderweg naar kantoor op een hele (veel te) vroege ochtend. Rijdend door de boerenbuiten. Geen fototoestel, enkel de iPhone (6 toen). En de foto had niet eens veel nabewerking nodig, enkel de schaduwen wat oplichten.

Niks blits. Geen grote Canon EOS 1D of Sony Alpha. De beste camera is degene die je bij je hebt. Het enige stuk gereedschap dat er echt toe doet als je een foto maakt is je brein.

Beste stockfoto van 2018

Aangezien we onze foto’s via verschillende agentschappen verkopen, zal ik geen aparte best verkopende foto posten, maar enkel de best verkopende foto over alle agentschappen bekeken.

Voor 2018 is dit de winnaar, hoewel de foto eigenlijk in 2017 genomen is. Het is natuurlijk een algemeen bekend (of minder bekend) feit, dat de meeste stockfoto’s pas na 3 tot 12 maanden beginnen te verkopen, afhankelijk van het onderwerp en het agentschap.

Het verhaal achter deze foto? Wel, op een zonnige dag, beslisten Nathalie en ik om ons fotomateriaal in te pakken, en naar het  Biesbosch te rijden. Een groot natuurreservaat in Nederland, niet zo heel erg ver van thuis. We hadden er al veel over gehoord, maar nog nooit de kans gezien om eens te gaan kijken. En op die dag, zijn we gewoon vertrokken. We waren allebei verbluft door al de schoonheid die we daar vonden. Niet enkel visueel, maar ook de vele verschillende liedjes van de vele vogelsoorten die er te horen waren. Het was een prachtige dag, en we hebben er een hele hoop foto’s genomen, van planten, macrofoto’s van insecten, landschappen, en een hele reeks foto’s van de paarden die vrij rondliepen op een groot domein aan de buitenkant van het BiesBosch.

We gingen het domein op, en hebben er een paar uur tussen de paarden gespendeerd, strelend, pratend, vertrouwen winnend. En na een tijdje, hebben we ons fotomateriaal genomen, en zijn we foto’s beginnen maken. Deze foto is gemaakt met de Canon EOS 5D MkII en EF 100-400L lens. We hebben zowel in kleur als zwart-wit te koop staan, maar de monochrome versie van deze foto (en van vele andere uit deze reeks) is veruit de populairste.

Alle foto’s uit deze post (en uit vele van mijn andere) zijn te koop via stock agencies, of kunnen afgedrukt gekocht worden via onze Smugmug page. In geval van specifieke vragen of opmerkingen mag je mij steeds contacteren.

Overweeg je om je fotografisch werk ook te verkopen via stock agentschappen? Gebruik dan de doorverwijslinks om je in te schrijven, en steun ons op die manier! Je kan ze vinden op deze pagina: De Stock Photography page.

Share via
Copy link